Bile kat opis asyik terkenang putik cendawan pagi tadi...ntah mcm mane da nak petang2 ni terasa nak makan cendawan goreng. Mengada2 sungguh tekak ni.

Kepada reader yang tak tau cendawan goreng tu mcm mane..kat pasar malam ade..biase dorang jual gune cup. Dulu2 pnah beli tp tak ingat la bper price 1 cup...maybe dlm range RM1-1.50 kot.

Sejak tanam cendawan sendri ni mcm2 style cendawan goreng aku da try..tp kebiasaan kami buat mcm ni:

Cendawan Tiram Kelabu (ikut suka nak bper byk)
Tepung gandum ]
Tepung jagung ] sukatan bergantung pd cendawan bper byk la.
Serbuk kari ]
Telur ayam 1 biji
Garam
(Kalau nak letak serbuk perasa, bleh la jg)

Siat2 cendawan tu (ade org boleh tak payah basuh) tp kalau yg nak basuh gak cendawan tu boleh la ikut mcm aku..perah make sure cendawan tu tak basah lencun mase nak letak dlm bancuhan di atas.

Bahan2 kat atas tu campur semua pastu campur air. Kadar kepekatan biase kiteorg agak2 mcm nak goreng pisang.

Mase nak goreng baru masuk cendawan dlm bancuhan...jgn la masuk semua cendawan..agak2 cukup utk sekali goreng..nnt masukkan lg bile da siap goreng tujuannye tak mau cendawan tu menyerap dgn bancuhan tepung tu.

Kami suke gune api besar sket..bg salutan tepung tu garing..tp cendawan di dalam masih basah n fresh...sedap tau. Ade org suke mkn dgn sos cili..anak2 plak suke mkn dgn mayonis.

Kdg2 kalo malas, kami gune tepung kfc je..ade jg style celup cendawan dlm putih telur pastu baru gelek kan atas tepung..ikut la mane2 suke..yg pasti kalau da name cendawan goreng mmg sedap!

Eksperimen lain yg pnah aku cube (tepung kire bahan yg basic wajib ade)..bahan yg bleh tukar2 perase la. Penah gune perisa nasi goreng segera..eheheh not bad. Cube la kpd saper2 yg teringin.


P/S : nak cube buat soup krim cendawan (yg gune cendawan tiram kelabu-blender)..kalau ade yang tau bleh la share ;) ..





Newer Post Older Post Home